Behandelingen

Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én te bestrijden.

Werkzaamheden van de mondhygiënist zijn o.a.:

* het uitvoeren van een mondonderzoek
* het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen, het effect van voedingsgewoonten op het gebit en over gebitsverzorging
* voert bacteriologisch onderzoek uit
* het behandelen van parodontitis
* het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd
* het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
* het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)
* het polijsten van vullingen
* Vullen van kleine gaatjes in tanden en kiezen
* Als het nodig is verdoven van tanden en kiezen
* Het maken en beoordelen van röntgenfoto’s
* bepaalt samen met de cliënt hoe zij hun hele leven lang een gezond, schone mond kunnen hebben en houden.
*

Wanneer ga je naar de mondhygiënist? 

Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Het advies is om minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde, stralende en frisse mond. Kinderen zijn vanaf de doorbraak van het eerste tandje welkom. Hiermee kunnen gaatjes en daarmee pijn en onzichtbare beschadigingen, op zeer jonge leeftijd voorkomen worden. Ook wanneer je zwanger bent, is een bezoek aan de mondhygiënist een goed idee. Je bent in deze periode namelijk vatbaarder voor ontstekingen in je mond. Sommige ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, kunnen ook de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom.

Parodontitis 

Parodontitis (kaakbotontsteking) is een ontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Dit heeft verschillende oorzaken: bacteriën, mondhygiëne, erfelijke belasting, roken, stress en algehele gezondheidsstatus. 
Door de ontsteking gaat kaakbot verloren, waardoor er een ruimte (pocket) tussen het tand en tandvlees ontstaat. Hierdoor kunnen de tanden en kiezen los komen te staan en tenslotte uitvallen. Parodontitis gaat over het algemeen niet gepaard met pijn.
Behandeling door een mondhygiënist is noodzakelijk om botverlies stop te zetten.

Blootliggende tandhalzen

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen.
Het is belangrijk om eerst te achterhalen waar je gevoelige tanden vandaan komen. Een mondhygiënist kan je daarbij helpen en je tevens adviseren hoe je de gevoeligheid van je tanden aan kunt pakken. Een handig hulpmiddel is een tandpasta tegen gevoelige tanden. Daar zijn stoffen aan toegevoegd die de tandbeenkanaaltjes afdichten en de zenuwprikkel wegnemen.
Mocht dit onvoldoende werken dan kan de mondhygiënist er ook voor kiezen om een speciale laklaagje op de tandhalzen te plaatsen.

Een slechte adem

Een slechte adem is niet alleen heel vervelend voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je bent je zelf namelijk niet altijd bewust van je slechte adem. Bovendien rust er een behoorlijk taboe op, en kan het je erg onzeker maken. Een slechte adem wordt meestal veroorzaakt door een tandvleesontsteking of bacteriën op je tong. Meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne. Maar een stinkende adem kan ook wijzen op andere gezondheidsklachten!
De mondhygiënist kijk samen met u naar de oorzaak en welke behandeling nodig is om een slechte adem te verhelpen.

Tandaanslag

De verkleuring van tanden naarmate we ouder worden is moeilijk om te voorkomen, omdat dit van binnenuit gebeurd. Echter, de aanslag op tanden door bijvoorbeeld roken, koffie, rode wijn of thee kan wel voorkomen worden. Die aanslag zorgt namelijk voor een verkleuring van de tanden aan de buitenkant.
Het gebruik van whitening tandpasta, hard poetsen of de aanslag eraf proberen te krijgen door te krabben met uw nagels of een ander scherp voorwerp helpt niet. Doe dit dus ook absoluut niet!
Op deze manier wordt de glazuurlaag aangetast en dat zorgt voor nog meer problemen. Ga daarom voor het verwijderen van aanslag op uw tanden langs bij de mondhygiënist.

Geen verwijzing nodig
Rechtstreeks een afspraak maken met een mondhygiënist? Dat kan. Voor een afspraak is namelijk geen verwijzing nodig van een tandarts. Mondhygiënisten en tandartsen werken samen, zodat ze de behandeling met jou en elkaar kunnen afstemmen.